În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc luni, 25 februarie, Conferința „Petre Țuțea-«România unită în spirit»”, susținută de dr. Alexandru Popescu de la Balliol College, Universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Cadre didactice, studenți, intelectuali și preoți au participat la conferința susținută de medicul și profesorul universitar Alexandru Popescu, ucenic al marelui Petre Țuțea în ultimii săi ani de viață. Participanții au avut posibilitatea să afle mai multe despre Petre Țuțea prin intermediul mărturiilor date de invitatul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, dar și prin două materiale video inedite cu marele gânditor creștin.
În debutul serii, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr i-a urat bun-venit oaspetelui și i-a mulțumit pentru amabilitatea de a veni la Sibiu și a vorbi despre mentorul său. Părintele decan i-a prezentat invitatului pe scurt istoricul instituției de
învățământ teologic de la Sibiu și câteva dintre marile personalități care au activat aici. De asemenea, părintele Chifăr a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Moderatorul conferinței, pr. conf. univ. dr. Nicolae Moșoiu a prezentat o scurtă biografie a dr. Alexandru Popescu: s-a născut la Ploiești, a absolvit ca șef de promoție Colegiul Național „Mihai Viteazul” din oraș în 1979, apoi a urmat Facultatea de Medicină de la București, iar în anul I l-a cunoscut pe Petre Țuțea, în 1980, o întâlnire care i-a marcat definitiv viața. A debutat editorial sub pseudonimul Daniel Daniel în Cronica de la Iași, a fost premiat în 1981 pentru debut editorial de Editura Albatros, a ținut o rubrică de cinematecă la revista Cinema și a colaborat la revista Transilvania și la Telegraful Român, precum și la publicațiile Luceafărul, Flacăra și Viața studențească. După o perioadă în care nu a mai putut publica din cauza relației de discipolat cu Petre Țuțea, după 1989 a fost consilier parlamentar pe probleme de sănătate, a studiat în SUA, Canada și Marea Britanie, a făcut interviuri video împreună cu Gabriel Liiceanu și alții avându-l pe Petre Țuțea în prim-plan, a colaborat cu BBC pentru a-l face cunoscut Occidentului pe marele gânditor român. A fost cercetător în California, în domeniul neuropsihiatriei pediatrice, a obținut doctoratul la Oxford, apoi a urmat studii post-doctorale la Berlin și Aachen, a fost cercetător la Universitatea din Tasmania, Australia, iar în prezent lucrează și locuiește la Oxford, unde este și medic psihiatru pentru copii.
„Cine a fost Petre Țuțea?”
În prelegerea sa, dr. Alexandru Popescu a evidențiat personalitatea lui Petre Țuțea, a prezentat viața acestuia și câteva aprecieri ale contemporanilor marelui gânditor.
„Am venit aici ca purtător de cuvânt al maestrului meu spiritual, pe care l-am întâlnit într-o situație cu totul deosebită, în primul meu an ca student la Facultatea de Medicină din București. Am scris despre această întâlnire providențială în cartea «Petre Țuțea-între sacrificiu și sinucidere» pe care am publicat-o în Mare Britanie. Părintele profesor Dumitru Stăniloae scria pe o carte dedicată lui Petre Țuțea că îl consideră «cel mai autentic gânditor ortodox român». Mai am un fragment dintr-un interviu cu părintele Iustin Pârvu care consideră că «Petre Țuțea, atât de încercat în vremurile de închisoare la Aiud, rămâne un geniu al neamului românesc. Eu mă mir cum a supraviețuit omul acesta până spre 90 de ani, pentru că acolo a stat numai în greve, într-o luptă permanentă cu toți călăii, cu toată administrația pușcăriei comuniste. Omul ăsta a avut o chemare de la Dumnezeu pentru a întruchipa și exprima tot ce este mai valoros și neîntinat în viața noastră spirituală și morală. Petre Țuțea este mai mult decât un partid, mai mult decât un sfânt». (…) Petre Țuțea era cvasinecunoscut în 1989, el căpătase notorietate peste noapte după primul lui interviu difuzat de Televiziunea Română pe 29 august 1990, un interviu produs de Vartan Arachelian, pe care l-am convins să-l filmeze pe Țuțea în emisiunea «Cuvântul care zidește». Faima lui Țuțea avea să fie consolidată de interviul pe care i l-a luat Gabriel Liiceanu în iunie 1990, tot în prezența mea, pentru un film despre Emil Cioran. Țuțea însuși se întreabă: «Cine sunt eu?» și tot el încearcă să răspundă, probabil, «Sunt cineva dificil de fixat». Conferința de astăzi încearcă să răspundă acestei întrebări: «Cine este Petre Țuțea?» (…) În ceea ce privește evoluția ideologică a lui Petre Țuțea trebuie să amintim aici numele generalului Traian Moșoiu, un militar de legendă al primului război mondial și am ales imaginea unui discurs intitulat «Pericolul comunist» pentru a sublinia un lucru foarte important pe care noi, românii, trebuie să-l înțelegem în contextul acestui jubileu al Marii Uniri: în timpul primului război mondial, din punct de vedere geopolitic s-au petrecut, între altele, fenomenul Revoluției bolșevice și românii au fost primii care au reacționat la acest fenomen care era pe cale a se răspândi cvasiepidemic în Europa și după cum știm legendarul general Traian Moșoiu a ajuns până la Budapesta unde i-a ajutat pe frații unguri să scape de acest cancer care îi cuprinsese prin guvernul condus de Bela Kun. (…) Este foarte interesant să urmărim evoluția ideologică a lui Petre Țuțea și semnificativ este faptul că el a continuat, odată ce a terminat studiile la Cluj, să țină legătura cu personalități importante din cadrul Partidului Național Țărănesc”, a spus dr. Alexandru Popescu.
În cadrul conferinței s-au vizionat două materiale video cu Petre Țuțea, iar la final au fost adresate întrebări și s-au adus comentarii legate de cele prezentate.