1xbet giriş melbet 1xbet зеркало скачать
Noutati Facultate

Prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi

By ianuarie 31, 2024 No Comments

Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur – este hramul tuturor şcolilor de teologie ortodoxă din întreaga lume. Cei trei mari corifei ai teologiei creştine sunt prăznuiţi în fiecare an, pe 30 ianuarie, şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, unde cadrele didactice şi studenţii se adună în această zi pentru a se ruga împreună şi pentru a participa la manifestări academice şi culturale. Și anul acesta, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte decanul instituţiei de învăţământ teologic, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc, cadre didactice universitare şi slujitorii Catedralei mitropolitane.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Alături de credincioși și de comunitatea academică s-a aflat și prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de la amvonul Catedralei de către părintele conf. univ. dr. Mircea Ioan Ielciu, care a vorbit despre cei trei mari sfinţi cinstiţi împreună în ziua de 30 ianuarie și despre postura academică a celor prăznuiți astăzi.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a transmis felicitări şi urările specifice unei astfel de sărbători tuturor cadrelor didactice şi studenţilor de la Facultatea de Teologie din Sibiu, subliniind importanţa cinstirii acestor trei mari ierarhi ai Ortodoxiei.

Evenimentul a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” cu o întâlnire informală cu domnul rector, prof. univ. dr. Sorin Radu, în Sala Profesorală, în prezența cadrelor didactice titulare ale Facultății de Teologie din Sibiu, unde s-au pus bazele unei colaborări viitoare pentru a oferi studenților sibieni cele mai bune condiții, atât din punctul de vedere al infrastructurii de învățământ superior, cât și didactic, prin accesarea de burse și granturi universitare. Cadrele didactice au participat la deschiderea Expoziției de Carte Liturgică veche aflată la etajul I al instituției.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat Centrul de Cercetare Teologică și Centrul de Cercetare Ecumenică, acesta din urmă fiind redenumit ca Centrul de Cercetare Ecumenică „Preot Prof. Univ. Dr. Daniel Buda”, în memoria Părintelui Decan Daniel Buda.

Manifestările au continuat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie cu lansarea volumul intitulat „Părintele Ioan Mircea Ielciu, Învățătorul nostru despre Părinții Bisericii. Volum omagial la împlinirea vârstei de 65 de ani”.

Cuvânt de deschidere a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, decan interimar al Facultății. A urmat un Simpozion dedicat hramului Facultăților de Teologie. Primul referat prezentat a fost „In memoriam Părintelui Decan Daniel Buda”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Necula, urmat mai apoi de Lect. Dr. Dragoș Boicu cu comunicarea științifică „Sfântul Ioan Gură de Aur și un proiect social de valoare”. Cel care a concluzionat comunicările omagiale a fost Pr. Conf. Univ. Dr. Nicolae Moșoiu, ce a susținut referatul intitulat „Vasiliada sau despre destigmatizarea, îngrijirea și iubirea bolnavilor. O sursă permanentă de inspirație”. Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical oferit de tinerii studenți teologi, dirijați de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.

Text şi imagine: Costin Chesnoiu

Administrația

melbet скачать