1xbet giriş melbet 1xbet зеркало скачать
Noutati Facultate

Patronii învăţământului teologic prăznuiţi la Sibiu

By ianuarie 30, 2023 No Comments

Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, este hramul tuturor şcolilor de Teologie ortodoxă din întreaga lume. Cei trei mari dascăli ai teologiei creştine sunt prăznuiţi în fiecare an, pe 30 ianuarie. La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, cadrele didactice şi studenţii s-au adunat în această zi pentru a se ruga împreună şi pentru a participa la manifestări academice şi culturale. Anul acesta, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul instituţiei de învăţământ teologic, pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, cadre didactice universitare alături de slujitorii Catedralei Mitropolitane.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică, care a vorbit despre cei trei mari sfinţi cinstiţi împreună pe 30 ianuarie.

La final, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a transmis felicitări şi urările specifice unei astfel de sărbători tuturor cadrelor didactice şi studenţilor de la Facultatea de Teologie din Sibiu, subliniind importanţa cinstirii acestor trei mai ierarhi ai Ortodoxiei.

„Sfinții Trei Ierarhi pe care îi sărbătorim astăzi sunt ocrotitorii învățământului teologic deci și ocrotitorii Facultăților noastre de Teologie. Cu ocazia aceasta, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră și cinstim pe această triadă de arhierei și încercăm, fiecare în parte, pentru că suntem slujitori sau suntem mucenici, să le imităm pilda vieții lor. Aș vrea să reflectăm la un singur lucru. Știm ce au făcut sfinții Trei Ierarhi, dar faptul că biserica i-a pus pe toți trei, după ce în luna aceasta fiecare în parte a avut o zi de prăznuire, pentru ca să nu existe nici o deosebire de cinstire între cei trei i-au pus pe toți odată, ca să se manifeste prin aceasta și unitatea în teologie, a comuniunii. Nu poți să fi în comuniune cu Dumnezeu, dacă tu nu ești în comuniune cu semenii. Modelul desăvârșit de comuniune ni-l oferă Sfânta Treime și iată triada aceasta de arhierei, este în primul rând model de comuniune și de unitate între profesorii facultăților de teologie și al seminariilor noastre.” a transmis ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a acordat Crucea Șaguniană pentru clerici ierom. lect. dr. Vasile Bârzu,  pr. conf. dr. Irimie Marga, pr. conf. dr. Vasile Moșoiu, pr. asist. univ. dr. Radu Gârbacea, pr. lect. dr. Dobre Sorin Vasile. Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu a primit Crucea Șaguniană pentru laici.

 

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a binecuvântat Centrul de Cercetare Teologică și Centrul de Cercetare Ecumenică, spații nou amenajate și dotate cu table digitale și biblioteci ce vor găzdui viitoare conferințe. Până acum cele două centre de cercetare și-au desfășurat activitatea la Sibiu în diferite locații, mai mult sau mai puțin potrivite, iar de acum există locații speciale pentru ele în cadrul Facultății de Teologie.

 

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a cuprins și o prezentare de sesiuni științifice în Aula Facultății Mitropolit „Ioan Mețianu”, unde a fost lansat un volum omagial dedicat activității părintelui profesor dr. Vasile Grăjdian. Participanții la eveniment au putut să admire o colecție de carte veche rară din bibliotecile personale ale părintelui decan dr. habil. Daniel Buda și a părintelui prodecan Constantin Necula. După cuvântul de deschidere rostit de pr. prof. univ. dr. Daniel Buda şi după cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurenţiu, dl. prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a subliniat importanța școlii Bisericii și cuprinderea ei în cadrul Universității sibiene.

 

Prof. univ. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu a susţinut prelegerea intitulată „Scandalul morții celor tineri în Mărturia Sfinților Trei Ierarhi” iar ierom. lect. dr. Vasile Bârzu a susținut referatul „Nimfagogie spiritual-liturgică în Catehezele baptismale ale Sfântului Ioan Gură de Aur”. Mai apoi, a fost lansat volumul omagial dedicat pr. prof. univ. Vasile Grăjdian, intitulat „Cântare de Biruință Cântând…O viață Închinată Muzicii și Teologiei Românești” la împlinirea vârstei de 70 de ani fiind prezentat de cei doi editori pr. lect. dr. Sorin Dobre și pr. lect. dr. Dan Streza. La final, pr. prof. dr. Vasile Grăjdian a fost omagiat de către studenții Facultății de Teologie din Sibiu care au interpretat una dintre compozițiile sale.

Text şi imagine: Costin Chesnoiu

Administrația

melbet скачать