1xbet giriş melbet 1xbet зеркало скачать
Lucrări Științifice

Zilele Şaguniene 2023: Sesiune de comunicări ştiinţifice la Facultatea de Teologie din Sibiu

By decembrie 3, 2023 No Comments

Manifestările „Zilele Şaguniene 2023” au continuat miercuri, 29 noiembrie, cu o sesiune de comunicări ştiinţifice organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu intitulată „Conferința Profesorilor de Teologie” în amfiteatrul „Mircea Păcurariu”. Sesiunea de comunicări a avut loc la Facultatea de Teologie şi a fost condusă de prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof.univ.dr. Constantin Necula.

Au fost prezenţi la manifestare cadre didactice de la facultatea sibiană, membri ai administraţiei eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului, doctoranzi, studenţi şi invitaţi.

În cadrul sesiunii, au fost prezentate mai multe referate, cu o tematică diversă şi de interes pentru teologia contemporană. Astfel preotul asist. univ. dr. Radu Gârbacea a susţinut comunicarea intitulată „Omiliile inedite ale sfântului Andrei Criteanul” un proiect de editare recent demarat, pr. conf.univ.dr. Nicolae Moșoiu, a prezentat comunicarea „Preotul Profesor Ion Bria, nobilul dascăl de Teologie – repere pentru dezvoltarea teologică în Tradiție” iar pr. lect.univ.dr. Cristian Vaida a prezentat referatul numit „Provocări actuale în grija pastorală față de vârstnici”.

„Suntem dinaintea unei provocări plăcute, pentru că suntem între prieteni, studenți, profesori. Încercăm să vedem care au fost reușitele din anul acesta, în ce privește cercetarea științifică. Conferința cuprinde referatele profesorilor cu privire la cercetarea depusă de ei în anul acesta și proiecte pentru anul 2024. Vrem să arătăm că Teologia este de actualitate, că nu cerșim atenția nimănui, ci că suntem o știință cu toate caracterele ei și că încercăm din plin să mulțumim exigențele cercetării la nivel academic. Suntem împreună și așa trebuie să rămânem, o echipă de cercetători și profesori, pedagogi care încerca să strângă de partea Bisericii cele mai bune minți și caractere pentru a sosirii lui Dumnezeu. Binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Laurențiu, a îngăduit să fim împreună astăzi și să putem să desăvârșim ceea ce am gândit pe parcursul anului școlar, pentru că noi din toamnă în toamnă și apoi în ianuarie, facem o astfel de întâlnire în care spunem ce am lucrat și ce avem de gând să lucrăm pe mai departe. ” a spus pr. prof. univ. dr. Constantin Necula prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu

Sesiunea de comunicări a continuat cu prezentarea lect.dr. Dragoș Boicu, intitulată „Trivalența Epifaniei în Omiliile Sfântului Petru Hrisologul”. Mai apoi, preotul lect. dr. Dan Alexandru Streza, și preotul asist.dr. Marius Tofan, au prezentat proiectul „Actualitatea modelelor arhaice bizantine în cântarea ortodoxă din Ardeal”, iar pr. lect.dr. Vasile Bîrzu a prezentat comunicarea „Despre atributul Singularității divine în contextul afirmării ideologiei singularității cosmic-tehnologice”.

În ultima parte a sesiunii, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula a susţinut prezentarea „Lucrări ale Părintelui Nicolae Terchilă recuperate în anul 2023”.

Zilele Şaguniene vor continua la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu cu un colocviu al masteranzilor şi doctoranzilor instituţiei, eveniment care va avea loc luni, 04 decembrie, de la ora 10.00, în mediul online.

Text şi imagine: Costin Chesnoiu

Administrația

melbet скачать