1xbet giriş melbet 1xbet зеркало скачать
ActualitateȘtiri și Evenimente

Hramul Facultății de Teologie din Sibiu

By ianuarie 30, 2019 No Comments

Cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au sărbătorit miercuri, 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians și Ioan Gură de Aur, hramul instituției de învățământ teologic universitar. Sărbătoarea hramului a început cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice și slujitorii locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.

La sărbătoarea academiei șaguniene din Sibiu au fost prezenți rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, prorectori și alte cadre didactice din cadrul instituției.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.

„Acești mari bărbați cu adevărat stau la temelia Bisericii până în zilele noastre. Rolul lor în veacul al patrulea a fost același pe care l-a avut în secolul întâi Sfântul Apostol Pavel, pentru că așa cum Sfântul Apostol Pavel a reușit în veacul întâi să aducă Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos în toate cetățile antice mai importante, pentru că dacă nu era Sfântul Apostol Pavel, creștinismul ar fi rămas o sectă, o credință evreiască, undeva la marginea lumii de atunci. Sfântul Apostol Pavel a spus că Iisus Hristos, chiar dacă a fost evreu și chiar dacă a vorbit în primul rând pentru israeliți, El este lumina întregii lumi, iar Evanghelia Sa trebuie vestită și la Antiohia și la Atena și în Macedonia și la Roma, chiar cu prețul vieții. După patru sute de ani îi vedem pe acești trei bărbați ca niște apostoli noi ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos cucerind cetățile, cucerind duhovnicește, cu cuvântul, cu exemplul, cu minunea aceasta a vederii darurilor, sufletele și inimile lumii de atunci. Dacă societatea antică l-a primit pe Iisus Hristos se datorează în primul rând ostenelilor și lucrării atât de exemplare a acestor trei bărbați”, a subliniat părintele Ioan I. Ică jr.

Slujire preoțească și Teologie

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la sărbătoarea învățământului teologic sibian.

„Cu multă dragoste și prețuire ne îndreptăm gândurile noastre spre Facultatea de Teologie, aducând mulțumire conducerii Facultății, profesorilor, ostenitorilor și celor care pe parcursul anului trecut s-au ocupat de partea liturgică, profesorilor de muzică. Cei trei sfinți care sunt mentorii noștri duhovnicești și teologici n-au urmărit decât două căi: calea spre Biserică și calea spre Școală. Și voi, studenții care vă pregătiți în școala de Teologie, trebuie să faceți la fel și vă doresc să ajungeți cât mai mulți slujitori ai sfintelor altare pentru a lua plata bunilor iconomi ai tainelor lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

De asemenea, rectorul universității sibiene a transmis tuturor cadrelor didactice și studenților teologi un mesaj de felicitare.

„Facultatea de Teologie este parte integrantă a Universității «Lucian Blaga» din Sibiu, o universitatea care a fost întotdeauna motorul de dezvoltare a comunității sibiene și acest lucru ne face să privim cu încredere spre viitor. Anul acesta este unul deosebit pentru universitatea noastră pentru că vom împlini în luna octombrie 50 de ani de când această universitate, în forma ei modernă, funcționează, trăiește pentru Sibiu, trăiește pentru învățământul superior românesc. 50 de ani într-o instituție nu sunt foarte mulți, dar sunt ani pe care i-am parcurs împreună și am făcut în așa fel încât tot ceea ce a însemnat studenți, absolvenți și corp profesoral să gândească și să trăiască în spirit românesc. Mă bucur că la această aniversare trebuie să mulțumim învățământului teologic pentru că el ne-a deschis cu mai bine de 230 de ani în urmă calea spre învățământul superior”, a spus prof. univ. dr. Ioan Bondrea.

Sărbătoarea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde studenții și cadrele didactice au ascultat prelegerea susținută de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr despre învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur legate de Taina Preoției. Prezentarea s-a intitulat „Sublimul slujirii preoțești evocat de Sfântul Ioan Gură de Aur” și a cuprins cele mai frumoase referiri ale marelui teolog la preoție.

„Misiunea preoțească necesită persoane cu înaltă trăire spirituală, cu o înaltă ținută morală și cu o temeinică pregătire intelectuală, pe măsura responsabilității ei. Vorbind despre sublimul slujirii preoțești, Sfântul Ioan Gură de Aur, singurul om care, așa cum afirmă părintele Dumitru Fecioru, care a tradus Tratatul despre Preoție, «urcând acest munte maiestuos al preoției l-a cunoscut în întregime», învață că preoția este superioară demnității împărătești, numind-o «înaltă slujire a îngerilor»”, a spus părintele Nicolae Chifăr.

Corul studenților teologi au încheiat sărbătoarea hramului cu un scurt recital de cântece religioase.

Administrația

melbet скачать