1xbet giriş melbet 1xbet зеркало скачать
ActualitateȘtiri și Evenimente

Acord de colaborare între Facultatea de Teologie din Sibiu și Institutul Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York

By iunie 25, 2018 No Comments

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și Institutul Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York au semnat luni, 25 iunie, un acord de colaborare pe plan academic. Cadrele didactice și studenții celor două instituții vor beneficia de programe, burse și colaborări.

Acordul de colaborare a fost semnat la Sibiu, în Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde au fost prezenți conducătorii celor două instituții de învățământ teologic, președintele Institutului „Sfântul Vladimir”, pr. prof. dr. Chad Hatfield, respectiv decanul academiei șaguniene, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr. La semnarea acordului a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a binecuvântat acest acord între cele două instituții, un moment deosebit de important pentru mediul teologic sibian. Au fost prezenți și cadrele didactice al Facultății de Teologie din Sibiu, precum și studenți teologi.

Părintele Nicolae Chifăr a subliniat în cuvântul său importanța acestui moment pentru facultatea sibiană.

„Această colaborare înseamnă schimburi de profesori care să susțină prelegeri și comunicări la noi în facultate și la Institutul «Sfântul Vladimir» din New York. De asemenea, acest parteneriat presupune stadii de cercetare pentru studenți, în special pentru cei de la master și de la doctorat, pe o perioadă mai scurtă de timp, dar și pe o perioadă mai lungă, cu o bursă oferită de Mitropolia Românească din America, condiția fiind ca la sfârșitul acestui stadiu de cercetare studenții să rămână o perioadă de timp și să activeze în cadrul acestei Mitropolii. Această bursă poartă numele părintelui Dumitru Stăniloae”, a spus părintele decan.

La rândul său, părintele Chad Hatfield a vorbit despre ajutorul pe care îl primește instituția pe care o conduce prin semnarea acestui acord de colaborare cu o prestigioasă facultate din România.

„Este important pentru noi să înțelegem că semnarea acestui acord este doar un început și cu ajutorul lui Dumnezeu credem că acest acord va evolua și se va schimba. Este foarte important pentru noi, cei ce studiem teologia ca minoritate în diferite culturi, să avem legături puternice cu Facultățile de Teologie din țările-mamă, unde Ortodoxia este bine înrădăcinată în cultura respectivelor țări. În America numărul creștinilor ortodocși este de 1 la sută, iar Institutul «Sfântul Vladimir» a fost în acest context o școală de misiune, s-a aflat mereu în frunte în ceea ce privește pregătirea apologeților și în același fel a fost și în ajutorul oferit vieții liturgice a Bisericii”, a subliniat părintele Chad Hatfield.

Crucea șaguniană pentru părintele Chad Hatfield

IPS Mitropolit Laurențiu i-a mulțumit oaspetelui pentru deschiderea față de mediul teologic românesc și pentru sprijinul oferit teologilor români și Bisericii noaste. Ierarhul i-a oferit în semn de apreciere distincția „Crucea șaguniană pentru preoți” și l-a invitat să vină mai des la Sibiu.

„Vă mulțumim pentru că v-ați reîntors la Sibiu cu ceea cea noi am convenit acum un an pentru instituțiile noastre de învățământ teologic. Am cunoscut institutul dumneavoastră într-o vizită la New York, dar mai ales în perioada de pregătire a doctoratului când m-am folosit foarte mult de teologia marilor profesori de acolo, profesori care au lăsat opere fundamentale de teologie. Părintele Alexander Schmemann m-a influențat atât de mult încât am avut foarte multe prelegeri despre teologia liturgică a acestui mare teolog”, a spus ierarhul.

Părintele Chad Hatfield a oferit o serie de cărți publicate în limba engleză de profesori de la Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York. De asemenea, părintele Nicolae Chifăr i-a oferit oaspetelui ultimele apariții teologice de la Sibiu.

Administrația

melbet скачать