Noul an universitar a fost deschis luni, 28 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” prin Sfânta Liturghie arhierească și un Te Deum, oficiate în Catedrala mitropolitană din oraș. Cadrele didactice și studenții teologi s-au rugat pentru ocrotire cerească în toate activitățile academice și duhovnicești.
Cu toate că activitățile academice din noul an universitar se vor desfășura în mediul online, totuși conducerea Facultății de Teologie a decis ca și în acest an să aibă loc o ceremonie de deschidere prin care cadrele didactice și studenții să primească binecuvântare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, și din care au făcut parte cadre didactice și slujitori ai Catedralei mitropolitane. La Sfânta Liturghie au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Sorin Radu, cadre didactice și o parte din studenții teologi.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a tâlcuit Evanghelia citită în cadrul slujbei religioase și a evidențiat chemarea pe care o au școlile de Teologie de a forma oameni următori ai lucrării apostolice.
„Toate școlile Bisericii își încep noul an cu Sfânta Liturghie pentru că Hristos este marele Învățător, pe El trebui să-L urmăm și lucrarea Lui trebuie să o continuăm prin școală, prin orice lucrare pe care suntem obligați să o facem în numele Domnului nostru Iisus Hristos”, a subliniat părintele profesor.
Prestigiu și disciplină
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu s-a adresat studenților teologi și i-a îndemnat să trateze cu multă seriozitate noua modalitate de predare și de organizare a activităților.
„Este o mare bucurie de a ne vedea, chiar și doar în parte și în condiții speciale, pentru a ne ruga lui Dumnezeu împreună cu profesorii Facultății de Teologie pentru acest nou început al universității noastre. (…) De la început vă îndemn să faceți pași serioși, cu multă încredere, pentru că suntem într-o facultate specială, mai riguroasă din punct de vedere al disciplinei și decât o instituție de învățământ militar, unde și studenții poartă haina militară. Voi nu aveți haină militară, dar ați îmbrăcat o haină duhovnicească din momentul în care v-ați înscris la Facultatea de Teologie”, a spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor au oficiat un Te Deum pentru începutul noului an universitar. În cuvântul festiv, rectorul Sorin Radu a subliniat rolul Facultății de Teologie în universitatea sibiană.
„Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu nu este doar cea mai veche din țară, ci este cea care dă tonul în ceea ce înseamnă învățământul teologic. Îndrăznesc să spun că acest corp didactic al Facultății de Teologie din Sibiu este unul de excelență, o realitate recunoscută de colegii noștri din întreaga țară, dar și de profesori din străinătate”, a spus prof. univ. dr. Sorin Radu.
Ceremonia s-a încheiat cu un cuvânt al părintelui decan Daniel Buda.
„Începem anul universitar online și acest lucru implică din partea noastră multă disciplină. Vă rugăm să rămâneți în contact cu Facultatea pentru a vă crea conturile prin care să puteți audia cursurile și seminariile. Vom continua în acest mod cel puțin în prima parte a semestrului. Vreau să vă asigur de un lucru: deși predarea nu se face cum suntem noi obișnuiți, ci în mediul online, calitatea cursurilor și a seminariilor nu va avea nimic de suferit. De asemenea, lipsește o parte fundamentală a pregătirii noastre, rugăciunea la capelă. Lipsește doar prin faptul că dumneavoastră nu puteți fi toți acolo, însă rugăciunile vor avea lor zilnic și o mică parte din studenți, sau cei care trăiesc în împrejurimile Sibiu, vor fi invitați pe rând să participe, astfel încât focul rugăciunii să nu înceteze. Aceste rugăciuni vor fi transmise online, astfel încât o grupă de comuniune să fie păstrată și prin aceste mijloace moderne”, a spus pr. conf. univ. dr. Daniel Buda.
Articol realizat de Dr. Ştefan Mărculeţ