1xbet giriş melbet 1xbet зеркало скачать
Actualitate

In memoriam Prof. Dr. Jörg Jeremias (15 aprilie 1939 – 3 octombrie 2024)

By octombrie 13, 2024 No Comments

Am aflat, cu firească întristare, vestea trecerii la cele veșnice a Profesorului Jörg Jeremias, în München, orașul unde locuia de peste două decenii și unde va fi înmormântat mâine, 14 octombrie. Călcând pe urmele tatălui – celebrul Joachim Jeremias, profesor de Noul Testament la Göttingen – Jörg Jeremias a urmat o carieră strălucită ca profesor de Vechiul Testament la Facultățile de Teologie Evanghelică din München (1972–1994 ) și Marburg (1994-2005). A fost unul dintre cei mai apreciați cercetători biblici din ultimii 50 de ani. Lucrările sale despre teofaniile biblice și scrierilor profetice ale Vechiului Testament au rămas pietre de hotar în cercetarea biblică. A fost totodată unul dintre puținii profesori care s-au încumetat să scrie o Teologie a Vechiului Testament (2015).

Profesorul Jeremias a fost unul dintre prietenii apropiați ai Bisericii Ortodoxe Române, fiind vreme de 20 de ani membru în comisia de dialog între Biserica noastră și Biserica Evanghelică din Germania. S-a legat de Sibiu, unde venea periodic pentru a susține prelegeri de Vechiul Testament la Facultatea de Teologie Evanghelică și, în câteva rânduri, și la Facultatea noastră.

Profesor de înaltă erudiție și om de mare noblețe sufletească, profesorul Jeremias a inspirat generații de teologi, între care mă număr și eu. L-am cunoscut în perioada studiilor mele la Marburg, și am avut onoarea de a-mi fi îndrumător al tezei de doctorat, alături de Părintele Profesor Dumitru Abrudan. La prelegerile sale asistau tineri studenți, doctoranzi, dar și persoane de vârsta a treia. Unul dintre acești studenți tomnatici a ținut să îi mulțumească după ultima prelegere cu cuvinte pe care nu le voi uita: „Domnule Profesor Jeremias, vă mulțumesc că mi-ați deschis Vechiul Testament!”.

În numele celor care l-au cunoscut de aici, din Sibiu, repet și eu aceste cuvinte, însoțite de rugăciuni adresate Părintelui Ceresc pentru a-i dărui odihnă veșnică Profesorului Jörg Jeremias.

 

Pr. Conf. Dr. Constantin Oancea

Administrația

melbet скачать